Våra sexton år på Ransvik

 En summering av våra sexton år med Ransvik som vi skickade till Helsingborgs dagblad, men som de inte hade någon nytta av.

2004 köpte vi caféet på Ransvik av Naturvårdsverket. Vi är Ellen och Anders Kjellner.

Vi döpte caféet till Ellens Café i Ransvik. Våra egna kunskaper i branschen var begränsade, Ellen hade jobbat i olika livsmedelsaffärer men Anders profession var skogsplantor, långt från mat och våfflor. Anders jobbade då i Dalarna och Ellen i Danmark. Det var således synnerligen opraktiskt att ”bli med café” men efter att ha sett platsen och förälskat oss i den var det oemotståndligt att överta caféet, när vi väl fick chansen.

Den första dagen vi hade öppet, långfredagen 2004, blev kaotisk, massor med gäster och många, men helt oerfarna medarbetare. Flera gäster fick vänta länge, mycket länge, på sina våfflor. Men de hade änglars tålamod och dagen gick med glada tillrop. Vi fick en fin inflyttningspresent, en rälsspik som gjorts om till kapsylöppnare, denna har öppnat alla flaskor i 16 år utan att slitas ut. Det var kvalité på järnvägen förr i tiden.

Cafébyggnaden led av gravt eftersatt underhåll, vi var rädda att en del skulle rasa ned mot havet. Många av de första vintrarna gick därför åt att restaurera och bygga om.

Fram till 2009 jobbade vi parallellt med lönearbete. Alla semestrar användes till arbete på Ransvik, liksom helgerna på vår och höst. Lediga dagar på vintern till att köra rivningsvirke till återvinningen och byggnadsmaterial tillbaka till Ransvik. Så, det var tufft, men roligt.

De första njutningarna med Ransvik bestod i att känna, beundra och begrunda naturens skönhet där. För den är verkligen unik. Bortsett från de medelhavslika vyerna är vegetationen och faunan anslående. Längs almar, levande och döda, klänger murgröna ett tiotal meter upp i luften. Fåglar sjunger oavbrutet, vi hade ett år näktergal häckande i buskagen. Bålgetingar far runt som, ja just det, bålgetingar. Höstkvällarna svischar fladdermössen runt öronen. Sälar och tumlare gör sina besök, liksom hjortar och rävar. Havet varierar med vädret. Ibland ryter det våldsamt och kastar sina vågor i försök att krossa de 800 miljoner år gamla klipporna. Men ibland ligger det lugnt och marelden väntar på att vi i adamsdräkt skall ta nattdoppet efter en tuff arbetskväll.

Den andra njutningen är nog vetskapen om platsens historiska betydelse. Att Ransvik är den första plats i Europa där män och kvinnor, i stor skala, badade gemensamt har gett platsen både dåligt rykte och kultstatus. 3000 glasplåtar på Höganäs museum utgör ovedersägliga bevis för att det frivola badet verkligen förekom. Ransviks historia är inte våldsam eller blodig som slagfälten i världskrigen. Den är glad, den är uppsluppen, den är frivol och rebellisk. Många är de historier som beskriver trots mot tidens pryda seder. Idag roar de oss, men på den tiden förfasades det stora flertalet av de bigotta makthavarna och, för den del, journalisterna.

Sen kom det verkligt stora med att bedriva café på denna vackra plats. Mötena med gäster. Under lågsäsongen, eller under regniga sommardagar fick vi ibland möjlighet att samtala. Att berätta om badhistorien för roade gäster. Men också samtal om personliga upplevelser, glada och svåra. Vi fick många, många nya vänner som vi fortfarande har kvar.

Andra möten var med vår personal. Genom åren har åtskilliga ungdomar gått den tuffa vägen från diskrummet, till våffelbak, till kassatjänst, tillbaka till köket för mer avancerade kocksysslor. För många har det varit deras första arbetsplats i livet, så vi hade ett stort ansvar för att ge dem en god start. Också vår personal