Det frivola Ransvik

Redan på 1800-talet badade i Ransvik män och kvinnor tillsammans. En oerhörd lössläppthet med den tidens moral. Konung Oscar II välsignade dock Ransvik med sin närvaro och mildrade därmed den ”syndstämpel” som vilade över platsen.

De första decennierna på 1900-talet blev Ransvik en av Europas mest frekventerade badplatser. Direkttåg gick från Berlin till Mölle, varefter de badsugna gick den korta promenaden till Ransvik för att ta stärkande havsbad. 1921 byggdes kaffestugan där badgästerna serverades ”kaffe med dopp”.

Ellens café i Ransvik

Ellens Café i Ransvik är ett familjeföretag som ägs av Ellen och Anders Kjellner. De tog över den anrika kaffestugan våren 2004. 2018 är femtonde året vi driver cafeet. Mycket har hänt under åren. Ca 30 brudpar har haft sin bröllopsfest hos oss, flera har också vigts här. Vi har haft barndop och begravningsmåltider.

Under de första åren fastlades en strategi som fortfarande gäller. Vi skall vara ett bra företag för gäster, personal och myndigheter. Ellen och hennes dotter Marie, som var med oss i många år, fastlade att livsmedelshygienen hade högsta prioritet, liksom att alla med olika allergier skulle kunna äta något hos oss. Det skall finnas veganska alternativ, alternativ utan vanligt socker, glutenfria- och laktosfria alternativ. Det är få kaféer som kan erbjuda våfflor utan gluten, utan laktos och utan ägg med sylt utan socker och grädde utan laktos, men vi kan. Kommunens livsmedelsinspektion skall alltid vara nöjda med oss, se gärna kommunens hemsida och protokollet från 2017 där vi fått en grön smiley, som en av de få näringsställena på Kullahalvön. Kommunens alkoholhandläggare skall aldrig ha anledning att klaga på oss och inte heller skattemyndigheten. Så har det också varit och kommer att förbli.

En ytterligare ambition var att allt vi serverar skall vara tillagat och bakat på plats. Med tiden växte ambitionerna till att också omfatta ekologiska och närproducerade råvaror.

Från 2017 har omständigheterna tvingat oss att tumma lite på ovanstående, vi serverar nu färdigstekta köttbullar från Per i Viken och räkorna på räkmackorna är inte skalade på plats, som under de första tretton åren. Men i övrigt är flaggan fortsatt i topp.

Vi har haft många musikaftnar på Ransvik under åren. Vår väderkänslighet har gjort evenmangen till vågspel, en mörk molnbank eller vind som friskar i har gett många avbokningar. Ibland har vi avskräckts från att fortsätta, men nästa säsong växer alltid optimismen och nya evenemang planeras. Gemensamt för alla evenemang, också familjefester, är att de skapat nervositet innan, varit intensiva och lyckade och att vi varit mycket trötta efteråt. Många nätter har Ellen och Anders tillbringat med att ta undan den sista disken och förbereda för nästa dag. Jobbigt och roligt!

Under 2018 kommer, liksom under 2017, Anders att ensam driva kaféet. Ellen har pensionerat sig och hennes insatser begränsar sig till bakande och konsultande. Många gäster har frågat efter henne under 2017 och saknat hennes varma välkomnande i kassan. Anders kommer att ha hjälp av en yngre Ellen, Ellen Ömmelspång och av Wioleta Kupc, båda verksamma också under 2017.

Alla nya och gamla gäster hälsas välkomna till säsongen 2018.